AIDS'in erken teşhisi hayat kurtarıyor
AIDS ile ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirterek, 'Erken tanı ve gelişen tedavi şartları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir' dedi.
AIDS ile ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirterek, “Erken tanı ve gelişen tedavi şartları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir” dedi.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. AIDS’ten korunma ve erken teşhis ile ilgili bilgiler veren Sarıkaya, AIDS’in erken teşhisinin ölümcül sağlık sorunlarını ortadan kaldırdığını belirtti. Yorgunluk, halsizlik, aralıklı ishal problemi, ağızda beyaz leke görünümünde plak varlığı ve sık sık hasta olmanın AIDS’in belirtileri olabileceğini söyleyen Sarıkaya, tedaviye erken dönemde başlanması, düzenli takip ile bulaşın engellenmesinin kişinin yaşam süresinin uzaması, yaşam kalitesinin artmasını sağlayabileceğini ifade etti.
“Fırsatçı enfeksiyonların ilerleyerek ciddi hastalık tabloları oluşturması durumudur”
Erken tanının önemine değinen Dr. Sarıkaya, “Bağışıklık hücrelerinin yüksek düzeyde tahribatı sonucu fırsatçı enfeksiyonların ilerleyerek ciddi hastalık tabloları oluşturması durumudur. Erken tanı ve gelişen tedavi şartları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir. HIV pozitif kişi ile korunmasız yaşanan cinsel ilişki ile ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle, enfekte kan ve kan ürünlerinde meydana gelir” dedi.
“Tedaviye erken başlanması, kişinin yaşam süresini uzatır”
Doğru tedavi ile bulaşın engellenmesi ve kaliteli bir yaşam sağlanmasının mümkün olabildiğini kaydeden Sarıkaya, “Tedaviye erken dönemde başlanması, düzenli takip ve tedavi ile bulaşın engellenmesi, kişinin yaşam süresinin uzaması, yaşam kalitesinin artması, HIV ile ilişkili hastalık ve ölümlerin azaltılması sağlanabilmektedir. Ayrıca doğumdan önce anneye ve doğum sonrası bebeğe uygulanan koruyucu tedavi ile anneden bebeğe HIV bulaş büyük ölçüde önlenebilmektedir” diye konuştu.