Afet kayıplarını azaltmak için önlemler ve stratejiler belirleniyor
SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında yapılan toplantıda afet kayıplarını en aza indirmek amacıyla alınması gereken önlemler ile uygulanması gereken stratejiler ve eylemler masaya yatırıldı.
SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında yapılan toplantıda afet kayıplarını en aza indirmek amacıyla alınması gereken önlemler ile uygulanması gereken stratejiler ve eylemler masaya yatırıldı.
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme ve Değerlendirme Toplantısı, Vali Orhan Tavlı’nın başkanlığında, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İRAP hazırlıklarına AFAD Genelgesi ile başlanırken, Samsun’un da aralarında bulunduğu Adana, Afyon, Rize, Tekirdağ ve Sivas pilot il olarak seçilmişti. Samsun’da bu kapsamda İl Afet Risk Azaltma Planı çalışmalarına 2020 Haziran ayında başlandı.
Şehrin afet riskleri, fiziki ve coğrafi yapısı göz önünde bulundurularak muhtemel afet kayıplarını en aza indirmek amacıyla alınması gereken önlemler ile uygulanması gereken stratejileri ve eylemleri tanımlayan bir belge olan İRAP kapsamında 4 farklı afet türü üzerinde çalışılması planlandı. Çalışılacak afet türleri puanlama sırasına göre deprem, sel-taşkın, heyelan, orman-kent yangınları olarak belirlendi.
İRAP ile risk azaltma faaliyetleri ile afetlerin risklerini ve etkilerini en aza indirerek, afetlere dirençli toplum ve sürdürülebilir şehir oluşturmak amaçlanıyor. Bu çerçevede 12 hedef ve 649 eylem 7 Ocak 2021 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren İRAP kapsamında planda bulunan eylemlerin izlenmesi, değerlendirilmesi ve planın canlı tutulması amacıyla 12 Ocak 2022 tarih ve 218223 sayılı 2022/1 nolu İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı genelgesine istinaden Samsun’da İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunun 2022/1 sayılı kararı ile vali yardımcısı başkanlığında Samsun-İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu da oluşturulmuştu.
Planın güncel kalması, yaşaması ve yaşatılması adına bugüne kadar 56 toplantı icra edildi.