• Haberler
  • Güncel
  • Açıköğretim kamu kaynaklarını verimli kullanarak karbon ayak izini azaltıyor

Açıköğretim kamu kaynaklarını verimli kullanarak karbon ayak izini azaltıyor

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi gerçekleştirdiği sınavlarla çevresel anlamda sürdürülebilirlik çalışmalarında önemli bir başarı elde ediyor.

Açıköğretim kamu kaynaklarını verimli kullanarak karbon ayak izini azaltıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi gerçekleştirdiği sınavlarla çevresel anlamda sürdürülebilirlik çalışmalarında önemli bir başarı elde ediyor.

Açık ve uzaktan eğitimdeki tecrübesi 40 yılı aşan Anadolu Üniversitesi, her geçen yıl uygulamaya koyduğu yeniliklerle öğrencilerine nitelikli yükseköğretim hizmetleri sunmanın gururunu yaşıyor. Dünyanın 41 ülkesine yükseköğretim imkânı sunan Açıköğretim Sistemi, öğrenme ve iletişim teknolojileri üzerine odaklanarak, etkileşimi üst düzeye çıkarmayı ve öğrenen motivasyonunu artırmayı amaçlayan uygulamaları hayata geçiriyor. Gerçekleştirilen yenilikler ve akılcı çözümlere ek olarak kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve küresel iklim değişikliğinin çevre üzerindeki oluşturduğu tahribat ile mücadele noktasında da bir dizi yenilik hayata geçiriliyor.

Sınav organizasyonları sürdürülebilirlik perspektifiyle gerçekleştiriliyor

Her yıl hem ülke içerisinde hem de ülke dışında gerçekleştirilen Açıköğretim Sistemi sınavlarının tüm süreçlerinde sürdürülebilirlik çalışmaları büyük bir başarı elde ediyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, geçtiğimiz yıllara kıyasla her geçen yıl hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik konusunda büyük bir ivme kazanıyor. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen Açıköğretim Sistemi sınavlarında çevreye zarar verebilecek faaliyetleri azaltma veya kullanmama hususunda sistematik faaliyetlerde bulunuluyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen kurumsal süreçlerle daha az kâğıt kullanımına, daha az ürün ve hizmet uygulamalarına geçilerek doğal yaşamın korunması ve geliştirilmesine katkı sağlanıyor. Yine bu kapsamda ekonomik sürdürülebilirlik düşüncesiyle de sınav materyalleri ve hizmetleri konusunda düzenlenen ekonomik süreç gözden geçirilerek önceki yıllara göre daha az maliyetle daha kaliteli bir süreç geçirilmiş oluyor.

Yeşil bir gelecek için rekor tasarruf

2021-2022 Yılı Akademik Güz Dönemi ile 2023-2024 Akademik Güz Döneminde gerçekleştirilen Açıköğretim Sistemi Ara Sınavları arasındaki sayısal veriler sürdürülebilirlik konusunda yapılan çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini gözler önüne seriyor. Bu kapsamda 2021-2022 Güz Döneminde Sınav Oturum Sayısı 4 iken, 2023-2024 Güz Döneminde bu sayı 3 oturuma indirildi. 1 sene önce yapılan sınavlarda sınav materyallerinin yer aldığı kutu sayısı 21 bin 887 iken, bu sene bu sayı 12 bin 449’a indirildi. Sınav evraklarının kullanımı için tahsis edilen lojistik araç sayısı 2021-2022 Güz Dönemi’nde 53 olarak kayıtlara geçerken, 2023-2024 Güz Dönemi Sınavlarında bu sayı 29 olarak belirlendi. Anadolu Üniversitesi böylelikle karbon ayak izi konusunda büyük bir gelişme kaydetmeyi başardı. Öte yandan sınava giren öğrencilerin kullandığı optik formların ve kitapçık sayfa sayılarında da yüzde 50 oranında bir düşüş sağlandı. Buna göre geçtiğimiz yıl kullanılan optik form 4 milyon 473 bin 112, kitapçık sayfa sayısı 40 milyon 674 bin 596 iken bu dönem kullanılan optik form sayısı 2 milyon 450 bin 426, kitapçık sayfa sayısı ise 25 milyon 971 bin 940 oldu. Geçtiğimiz yıllarda 155 bin tonu bulan kâğıt kullanımı 2 sene içerisinde kademeli olarak önce 98 bin tona 2023 Güz Dönemi Ara Sınavlarında ise 48 bin tona kadar geriledi. Fire verilen 29 bin ton kâğıt ise yine 2023 Güz Dönemi Ara Sınavlarında 674 kilograma kadar düştü. Sınav poşetlerinin sayısında yaklaşık yüzde 25 tasarruf, fire kitapçıkların sayısında yaklaşık yüzde 95 oranında azalmanın yanı sıra geleneksel üretim sistemlerine oranla daha az enerji tüketimi sonucunda Anadolu Üniversitesi yeşil bir gelecek için rekor tasarruf sağladı. Sağlanan tasarruflarla birlikte her sınav dönemi için 2 bin 140 ağacın kesilmesine, 5 tondan fazla atık plastiğin doğaya karışmasına ve ulaşım ihtiyacının azalmasıyla birlikte binlerce ton CO2’in doğaya salınmasına engel olundu.

“Sınav organizasyonlarındaki sürdürülebilirlik çalışmalarında oldukça büyük başarılar elde ettik”

Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal şunları söyledi:

“Dünyamızı elimizden geldiğince korumak için her alanda olduğu gibi eğitim alanında da bizlere pek çok görev düşüyor. Mevcut öğrencilerimize kaliteli eğitim olanağı sunarken, gelecek nesillerin temiz, sürdürülebilir bir dünyada yaşayabilmeleri için de çalışmamız gerekiyor. Hem sıfır atık hem de enerji verimliliği anlamında yaptığımız önemli çalışmaların sonuçlarını almaya başladık. Yapılan enerji verimliliği çalışmaları sonucunda 2019-2022 yılları arasında ortalama yüzde 23,25 tasarruf sağlamış bulunuyoruz. Her yıl 2,6 milyondan fazla pet bardağın, 1,6 milyondan fazla yemek setinin, 25 binden fazla büyük boy çöp poşetinin ve tonlarca kâğıt ve plastik atığın doğaya bırakılmasının önüne geçtik. Yine Anadolu Üniversitesi olarak düzenlenen ağaç dikim etkinlikleriyle de binlerce fidanı toprakla buluşturduk. Bu kapsamda tüm dünyada öğrencisi bulanan Açıköğretim Sistemimizle gerçekleştirdiğimiz sınav organizasyonlarında hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik çalışmalarında oldukça büyük başarılar elde ettik. Sınav oturumu, kutu sayısı, görevli sayısı, lojistik araç sayısı, toplam salon sayısı, toplam bina sayısı, optik form sayısı, kitapçık sayfa sayısı kalemleri geçtiğimiz yıllara göre yüzde elli oranında azaltıldı. Bu durum hem çevremize verdiğimiz zararı hem de sınav organizasyonlarıyla oluşan yüklü ekonomik süreci yarı yarıya azalttı. Dijital dönüşümü eğitim ve idari süreçlerde başarıyla yöneten bir Üniversite olarak yeni nesillere temiz ve yaşanılır bir dünya bırakmak tek hedefimiz.”

Bakmadan Geçme