'Dilin İşlemleme Sürecinde Belleğin Rolü' konuşuldu
Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü tarafından düzenlenen 'Dilin İşlemleme Sürecinde Belleğin Rolü' başlıklı seminer, Sağlık Bilimleri Fakültesi Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü tarafından düzenlenen “Dilin İşlemleme Sürecinde Belleğin Rolü” başlıklı seminer, Sağlık Bilimleri Fakültesi Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.
Prof. Dr. İlknur Maviş’in konuşmacı olarak katıldığı seminere, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Elçin Tadıhan Özkan başta olmak üzere öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım sağladı.
“Dil terapilerinin gerekçelerini bilmeden tam verim alamayız”
Prof. Dr. İlknur Maviş, konuşma bozukluğu terapisinde gerekçelendirme aşamasında dikkatli olmanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Terapilerde resim gösterme ve bunlar hakkında soru sorma gibi kısımlarda karşımızdaki kişiyi analiz edebilmek için dikkatli gerekçelendirmeler yapmalıyız. Bugün burada terapide basamak basamak ilerleyebileceğimiz konuları birlikte değerlendireceğiz. Bellek, eylem olarak bilmek sözcüğünden türemiştir. Büyüklerimiz bellemek yani belleğe yerleştirmek diyor. Dil var olduğundan beri belleğe ihtiyaç duyar ve hafızamıza kaydedilmiş veya öğretilmiş şeyleri konuşuruz. Dili çevreleyerek dil olabilmesine imkân veren şey bellektir. Dil işlemleri de görsel, uzamsal algı ve bellek olmadan olmaz. Bu noktada bozukluklar karşımıza çıkabilir.”